تصفیه ۸۰ درصد آب مصرفی صنایع با فیلتر سرامیکی
سازنده و مبتکر غشای سرامیکی تصفیه آب و پساب در ایران و عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی سهند تبریز گفت: برای نخستین بار در کشور غشای(فیلتر) سرامیکی نانوساختار برای تصفیه آب و پساب توسط شرکت دانش بنیان ما در تبریز ساخته شده که می تواند ۸۰ درصد آب مصرفی را صنایع را تصفیه کند.
روش تولید غشای سرامیکی در ایران منحصر به فرد است
دکتر علی اکبر بابالو در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: این فن آوری تنها در کشورهای آلمان، دانمارک، آمریکا، چین و ایران وجود دارد البته روش تولید غشای سرامیکی در ایران منحصر به فرد است.
وی ادامه داد: نتیجه تحقیق و توسعه ۲۰ ساله بر روی این غشاها موجب شد که پس از ابداع این فن آوری در ایران از سال ۱۳۹۶ تکنولوژی یاد شده را وارد صنعت کردیم کنیم و اکنون آب های خاکستری در صنایع قالی شویی، کارواش ها و صنایع فلزی که پساب های سنگینی ندارند را تصفیه و بازچرخانی می کند.
بابالو یادآور شد: تکنولوژی نانوساختار همان طور که اشاره شد ۸۰ درصد آب مصرفی را تصفیه می کند بر این اساس چالش مصرف صنعتی آب را هم کاهش می دهد.
وی با تاکید بر اینکه این فن آوری از درون رشد یافته است و مختص تبریز است، گفت: نمونه های مشابه خارجی به روش پلیمریزاسیون تولید نمی شود و این روش برای نخستین بار در تولید غشاهای سرامیکی در تبریز به کار گرفته شده است.
دکتر بابالو تاکید کرد: فن آوری یاد شده کپی برداری نیست و از دانش رشدیافته در ایران پدید آمده است با توجه به اینکه پساب خاکستری ماهیت شیمیایی آلوده کننده ای داشته و تخلیه آنها به محیط زیست خطرات جدی به همراه دارد بر این اساس حذف آلاینده ها و بازچرخانی آب تصفیه شده در این صنایع از نظر محیطی و اقتصادی بسیار حایز اهمیت است.
وی ادامه داد: در صنایع داخلی ایران که دارای نام تجاری شناخته شده ای هستند همکاری را آغاز کرده ایم و پساب های آلوده و حتی اسیدی که برای محیط زیست مضر هستند را با این شیوه تصفیه می کنیم بر این اساس محلول های شفاف و آماده شستشو برای استفاده مجدد بازچرخانی می شود.
وی گفت: سامانه فیلتراسیون دیسکی روش دیگری است که بر اساس آن جداسازی ذرات معلق ارزشمند و نیز بازچرخانی آب در صنایعی مثل صنایع معدنی، کاشی، سرامیک و سنگبری انجام می شود که یکی از چالش ها و نیازهای اساسی است. غشاهای سرامیکی از پتانسیل و بازدهی بالاتری نسبت به فیلترپرس رایج در این زمینه، دارند.
بیش از ۸۰ درصد قطعات دستگاه تصفیه آب و پساب ساخت متخصصان داخلی است
دکتربابالو یادآور شد: حفرات غشای (فیلتر) سرامیکی از ۴۰۰ نانومتر تا ۱۰۰ نانومتر و زیر ۱۰۰ نانومتر قابل مهندسی و تنظیم است غشا مثل اجسام مشبک بوده ولی اندازه حفرات آنها در مقیاس نانومتری مهندسی می شود.
وی بیش از ۸۰ درصد قطعات دستگاه تصفیه آب و پساب یاد شده را ساخت متخصصان داخلی عنوان کرد و افزود: غشا، شاسی، مخازن، اتصالات، ساخت داخل بوده و نزدیک به ۲۰درصد از قطعات وارداتی است.
تصفیه آب به روش فیلتر سرامیکی، از خروج ارز به میزان ۲۰۰ تا ۲۵۰ یورو در مترمربع غشا (فیلتر) جلوگیری می نماید.
مدیرسابق مرکز رشد دانشگاه صنعتی سهند تبریز گفت: این فن آوری نه تنها می تواند از خروج ارز به میزان ۲۰۰ تا ۲۵۰ یورو در مترمربع غشا (فیلتر) جلوگیری نماید بلکه حتی صادرات این محصول فناورانه به کشورهای دنیا می تواندارزآوری نیز داشته باشد.
دکتربابالو اظهار کرد: ارزش هر مترمربع فیلتر سرامیکی تولیدی این شرکت دانش بنیان ۱۵۰ یورو می باشد که ۴۰درصد ارزان تر از انواع خارجی آن است البته کاربری این محصول، یک تکنولوژی جدید است و پشتیبانی فنی آن برای تولید و به کارگیری در کاربردهای مختلف صنعتی بسیار کلیدی و مقرون به صرفه است.
وی با اشاره به اینکه استفاده از دستگاه تصفیه آب و پساب سرامیکی در صنایع مختلف و استراتژیک کشورکاربرد نیز دارد، گفت: صنعت و آب و فاضلاب کشور یکی از بزرگترین بسترها برای به کارگیری این دستگاه ها تصفیه محسوب می شود.
استفاده از فیلترسرامیکی در ساخت دستگاه های تصفیه آب خانگی
وی یادآور شد: برای افزایش بازدهی این دستگاه استفاده از آن در مصرف خانگی نیز به صورت ۲مرحله ای از سال جاری آغاز و تولید دستگاه انجام می شود که از هدر رفت آب جلوگیری کرده و برای استفاده از آن نیازی به انرژی برق نیست طوری که امکان بکارگیری این دستگاه تصفیه با فشار آب ممکن شده است.
عضو هیات علمی دانشکده شیمی دانشگاه صنعتی سهند با اشاره به سایر ویژگی های آن ، اضافه کرد: نبود مخزن آب، قیمت پایین و مقرون به صرفه بودن آن، نیاز نداشتن به تعویض فیلتر طوری که با سمباده نرم قابل پاک کردن باشد.
دکتربابالو ادامه داد: حفظ ترکیبات مفید آب مثل منیزیم، آهن، کلسیم و حذف تمام عوامل بیماری زای آب و تحویل آبی عاری از هرگونه آلودگی میکروبی و کدورت زیر یک از دیگر ویژگی های این دستگاه است که امسال تاییدیه آن توسط آبفای آذربایجان شرقی صادر شده است.
گالن بحران، تامین آب تصفیه شده درشرایط بحرانی

گالن بحران، آب تصفیه شده به سیل زدگان و زلزله زدگان تحویل می دهد
وی همچنین از ساخت گالن ۲۰ و ۲۰۰ لیتری بحران خبر داد و افزود: این گالن ها در شرایط بحرانی مثل سیل و زلزله کاربرد دارند که با تجهیز به فیلتر سرامیکی و تلمبه دستی در شرایطی که آب دارای الودگی میکروبی است می تواند آب تصفیه شده به کاربر (مصرف کننده) تحویل دهد.
وی یادآور شد: این محصول تولیدی نیز به عنوان محصولات نانویی ثبت شده است و اخیرا از نوع ۲۰۰ لیتری ساخته شده واستان سیستان و بلوچستان که ۱۰ خانوار را پوشش می دهد، ارسال شده است.
بابالو گفت: مشابه خارجی این تولیدات غشا پلیمری داشته که قابلیت تمیز کردن ندارند و قیمت انها بالای ۱۰ میلیون تومان بوده در حالی که قیمت تمام شده ساخت داخل سه میلیون تومان بوده و مجهز به غشا سرامیکی است.
منبع:ایرنا